De Thijs Kramerlezing 2014 druk bezocht

Gepubliceerd op: 21-03-2014

20140321_162320

Vrijdagmiddag 21 maart vond al weer de vierde en volgeboekte editie van de Thijs Kramerlezing plaats. De lezing wordt sinds het overlijden van Thijs in 2006 tweejaarlijks gehouden met als doel voort te borduren op zijn gedachtegoed en inspirerende kracht. De hoofdlezing werd verzorgd door Agnes van den Berg, omgevingspsycholoog en hoogleraar beleving en waardering van natuur en landschap met als thema: Natuur dichtbij, wat als een samenleving vervreemd raakt van natuur?

Het was een drukte van jewelste in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg. Zo’n 300 mensen waren afgekomen op de lezing. Ze kregen een interessante lezing voorgeschoteld van Agnes van den Berg. Zij vertelde over het effect van natuur op de gezondheid van de mens en waarom wij mensen natuur nodig hebben. Na deze hoofdlezing verzorgde broeder Dieleman een prachtig intermezzo met zijn lied over ‘Het land van verandering’. Daarna doken we met drie referenten de Zeeuwse praktijk in: Kees de Lange van Staatsbosbeheer, Gijsbrecht Gunter van Yara en Ronald de Meij van GGD Zeeland.

Meer informatie over de lezing volgt snel!

Wie was Thijs Kramer?
Thijs Kramer was een kwart eeuw actief als belangenbehartiger voor de natuurbescherming in Zeeland en ook dagelijks provinciebestuurder namens de PvdA. Hij probeerde in zijn beleid allerlei disciplines en sectoren met elkaar te verbinden: ecologie, economie, cultuur en filosofie. Ook is Thijs geestelijk vader van het plan Tureluur te noemen (natuurontwikkeling op Tholen en langs de zuidkust van Schouwen-Duiveland), nam initiatieven voor gezondmaking van de deltawateren en gaf een aanzet voor een antwoord op de gevolgen van de klimaatverandering in Zeeland.