Thema 2016

Zuidwestelijke Delta; Liefdesverklaring aan ons zilte land.
D
oor filosoof  en schrijver Johan van de Gronden

Wulpen, kluten en tureluurs in de lucht, zeehonden en bruinvissen in het water en aan de oevers de beleving van rust, ruimte en vrijheid. De natuurlijke rijkdom van de Zuidwestelijke Delta is een grote kracht, al heeft de natuur in dit gebied de afgelopen eeuw enorme averij opgelopen. Maar gelukkig zijn de kansen op herstel van de biodiversiteit in de monding van onze grote rivieren heel erg groot. Een voorwaarde daarvoor is wel dat we afscheid nemen van een plat economisch en zieltogend nutsdenken, waarvan alle schoonheid afglijdt als druppels water van een woerd, en ons open durven te stellen voor een weidser perspectief. Een perspectief waar biodiversiteit, culturele rijkdom en economie elkaar raken, inspireren en uitdagen.

De 5e Thijs Kramerlezing vormt een natuurhistorische beschouwing en een liefdesverklaring ineen. Johan van de Gronden put deels uit eigen ervaring, deels uit Zeeuwse literaire bronnen om te eindigen met een aanstekelijke toekomstschets.

Na de lezing kunnen we met elkaar, onder het genot van een biologisch hapje en drankje, de liefde delen voor ons zilte land. U bent van harte welkom. De officiële uitnodiging is hier te downloaden. Aanmelden kan door hier te klikken.

Met vriendelijke groet,

Chris Kalden,
Voorzitter Comité van Aanbeveling de Thijs Kramerlezing